Nieuws/Binnenland
1032461
Binnenland

Politiechef: hogere straf bedreiging gezin

Mensen die politiemedewerkers via hun gezin bedreigen of aanvallen, moeten sneller worden bestraft, maar ook een hogere straf krijgen. Daarvoor pleit korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie dinsdag in EenVandaag.

Bouman wil dat justitie geweld tegen families van agenten net zo behandelt als rechtstreeks geweld tegen de hulpverleners op straat. Op geweld tegen een agent staat nu al een dubbele strafeis. Maar dat moet nu ook gelden als het geweld of de bedreiging via het gezin gaat, vindt de politiechef.

Een bedreiger of geweldpleger wil de politieman raken, ofwel rechtstreeks, ofwel via het gezin. „Dat is in essentie hetzelfde”, stelt Bouman.

Politievakbond ACP pleitte dinsdag voor onmiddellijke maatregelen. Uit eigen onderzoek blijkt dat 87 procent van 1000 ondervraagde agenten te maken heeft gehad met geweld tijdens het werk. Bijna 29 procent zegt in privétijd met 'werkgerelateerd' geweld te zijn geconfronteerd. De ACP wil overleg met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Die noemde geweld tegen agenten buiten werktijd dinsdag onacceptabel.