Nieuws/Binnenland
1032471
Binnenland

Kunsthal wil naar toekomst kijken

Het is goed dat ze zijn veroordeeld en dat er duidelijkheid is over hoogte van de straf. Dat is het commentaar van de Kunsthal op de veroordeling van twee verdachten van de kunstroof uit het museum in Rotterdam. „Voor ons is een hoofdstuk afgesloten en we richten ons op de toekomst.”

De rechtbank in Boekarest veroordeelde twee verdachten van de roof dinsdag beiden tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 8 maanden.

De kunstroof werd gepleegd op 16 oktober 2012. Vroeg in de ochtend werden zeven schilderijen gestolen uit de Kunsthal. Het zijn werken van onder anderen Picasso en Matisse uit de vermaarde Triton Collectie. De verdachten zouden voorafgaand aan de roof meerdere bezoeken aan de Kunsthal hebben afgelegd en mede door afwezigheid van beveiligingscamera's hebben besloten toe te slaan.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) doet ook nog steeds onderzoek naar de zaak. Het betreft dan met name onderzoek naar een vrouwelijke verdachte (Natasha) die de vriendin is van de dinsdag veroordeelde Radu. Ook doet het OM in Nederland nog steeds onderzoek naar de gestolen schilderijen. Volgens het OM wordt er over deze zaken nauw overleg gevoerd met het OM in Roemenië.