Nieuws
1032474
Nieuws

Gehoorapparaat als iPhone-accessoire

De Deense gehoorapparatenfabrikant GN Store Nord hoopt zijn product iets hipper te maken door een hoortoestel uit te brengen dat via bluetooth aan een iPhone gekoppeld kan worden. De telefoon kan vervolgens als zender dienst doen.

Normaal gesproken is een aparte zender nodig, maar die functie kan de smartphone van Apple dus ook vervullen. Het nieuwe LiNX-model van de producent kan daarnaast ook dienst doen als hoofdtelefoon. Gebruikers kunnen via het gehoorapparaat muziek luisteren of telefoongesprekken voeren.

Hoewel het idee al langer leefde bij de ingenieurs van GN Store Nord, lukte het hen maar niet om een bluetoothverbinding tussen een hoortoestel en een telefoon tot stand te brengen die niet de batterij van beide gadgets snel leegslurpt. Nu is het wel mogelijk dankzij de nieuwe bluetoothstandaard die een zogeheten 'Low Energy'-modus kent waarbij er een stuk minder stroom wordt verbruikt.

Apple heeft ook meegewerkt aan het project. De iPhone-maker heeft vrijwel alle producenten van gehoorapparaten benaderd omdat het bedrijf al gebruikmaakte van bluetooth op de 2,4GHz frequentie. Aangezien GN Store Nord dit ook al met zijn gehoorapparaten probeerde, was een match snel gemaakt.

In het eerste kwartaal van 2014 moet het LiNX-model beschikbaar zijn. Het wordt echter wel een prijzig toestel, want hij zal naar alle waarschijnlijkheid meer dan $3000 (ongeveer €2200) kosten.