Nieuws
1032487
Nieuws

5 tips voor het verantwoord gebruik van alcohol

Een glas wijn het ultieme medicijn

Een glaasje wijn op zijn tijd, daar is niets mis mee. Sterker nog, volgens een Britse wetenschapsjournalist is alcohol het ultieme medicijn. Vooral rode wijn zou een wondermiddel zijn, maar ook witte wijn, bier en sterke drank zijn goede vervangers.

De Britse Tony Edwards dook met zijn neus in de boeken en bestudeerde een half miljoen papers over alcohol. Hij kwam tot de conclusie dat overmatig alcoholgebruik niet gezond is, maar dat een kleine hoeveelheid alcohol het geneesmiddel is voor veel vervelende kwaaltjes.

Verklein een hartaanval

Zo zou een alcoholische versnapering de kans op een hartaanval aanzienlijk verminderen, blijkt uit een studie van Harvard waarbij 12.000 mannen twaalf jaar lang werden gevolgd. Ook zou alcohol de kans op diabetes met 13 procent verkleinen volgens Canadese onderzoekers en stelden ze aan de Oregan State University dat regelmatig een glas achterover slaan botontkalking tegengaat.

Weg met die snotneus!

Ben je snotverkouden? Een glaasje witte wijn zou het risico op een verkoudheid met 88 procent terugdringen. Daarnaast tonen twee Scandinavische studies aan dat alcohol de gewrichten soepel houdt en ontdekte onderzoekers in Florence dat vrouwen die met regelmaat een glaasje wijn drinken een beter seksleven hebben dan de vrouwen die geen druppel drinken.

Tips voor verantwoord alcoholgebruik

Hoewel bovenstaande onderzoeken aantonen dat regelmatig een alcoholisch drankje drinken goed voor je zou zijn, is het natuurlijk niet gezond om jezelf dronken te voeren. VROUW geeft je daarom vijf handige tips om verantwoord om te gaan met alcohol.

1. Drink met mate

Drink niet te veel. Het advies voor volwassen mannen is om niet meer dan twee glazen alcohol per dag te drinken. Voor vrouwen is dit één glas per dag. Deze hoeveelheden zijn niet schadelijk voor de gezondheid, dus probeer je ook aan deze richtlijn te houden.

2. Drink niet iedere dag

Sla niet iedere dag een glas achterover, alleen omdat je dat iedere dag doet. Doorbreek die routine en drink ook eens een dag niet om de kans op een verslaving te verkleinen. Het beste kun je twee dagen per week niet drinken.

---Alcoholische drankjes bevatten veel calorieën. Beijk het hier!---

3. Bedenk hoeveel je wilt drinken

Soms is het zo gezellig, dat je in een mum van tijd een aantal glazen achterover slaat. Probeer dit te voorkomen en bedenk van te voren hoeveel je wilt drinken.

4. Stress

Ben je gestrest? Ga dan geen alcohol drinken. De kans is groot dat je al snel te veel drinkt. Daarnaast kan het ook een gewoonte worden om naar de fles te grijpen als je niet lekker in je vel zit.

5. Drink geen alcohol op een lege maag

Snel een glaasje wijn voor het eten? Dat kun je beter niet doen. Als je geen voedsel in je maag hebt, wordt de alcohol heel snel opgenomen in je bloed, waardoor je snel dronken wordt.