Nieuws/Binnenland
1032489
Binnenland

6 jaar en 8 maanden voor roof Kunsthal

De rechtbank in Boekarest heeft twee verdachten van de kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam dinsdag beiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 8 maanden. Het gaat onder anderen om hoofdverdachte Radu Dogaru die heeft bekend dat hij de schilderijen uit het museum heeft weggehaald. Vorige week was 18 jaar cel tegen hem geëist. De andere verdachte is Eugen Darie, die de doeken naar Roemenië vervoerde. Ook hij bekende.

In totaal zijn er zes verdachten van de diefstal op 16 oktober vorig jaar. De zeven gestolen schilderijen van onder anderen Picasso en Matisse zijn tot nu toe spoorloos. Uit Roemeens onderzoek blijkt dat zeker enkele doeken zijn verbrand, maar de advocaten van de verdachten betwisten de uitkomsten van dat onderzoek. Ze willen een contra-expertise in Nederland.

De rechter zei dinsdag verder dat de nu veroordeelde verdachten er nog niet vanaf zijn. Als blijkt dat de gestolen kunstwerken verloren zijn gegaan, dan stelt hij de verdachten verantwoordelijk voor de waarde. Ze zouden dat bedrag, dat in de miljoenen loopt, dan moeten terugbetalen. Het is niet duidelijk of de rechter meteen een datum heeft gesteld waarop de doeken terug moeten zijn.

De afronding van de rechtszaak tegen de vier anderen volgt later. Een van hen is de moeder van hoofdverdachte Dogaru, Olga. Zij had eerst toegegeven dat ze de doeken thuis in haar kachel had verbrand, maar later trok ze die verklaring in. Voor de rechter zei ze alleen dat ze onschuldig is. Verder beroept ze zich op haar zwijgrecht.

De twee andere verdachten hebben hun aandeel wel bekend: een van hen laadde de schilderijen in de auto en de ander probeerde ze in Roemenië te verkopen. De advocaten hebben als grote lijn in hun verdediging dat de verdachten niet wisten dat de schilderijen zo waardevol waren.

Een van de twee hoofdverdachten is nog voortvluchtig. Deze Adrian Procop stal de doeken uit het museum, samen met Radu Dogaru. Hij zal naar verwachting bij verstek worden veroordeeld.