Nieuws/Binnenland
1032492
Binnenland

Estafette

De tweejaarlijkse Innovatie-estafette werd vorige week gehouden. Dit keer was de RAI de pleisterplaats van tal van activiteiten, innovaties en akkoorden.

Hoewel de trend bij de overheid onder het huidige politieke regime er regelmatig één is van 'nu even niet, eerst de economie herstellen en daarna pas weer verduurzamen' leken op deze dag ogenschijnlijke tegenstrijdigheden zich te verzoenen.

Minister Kamp (Economische Zaken) hield een warm pleidooi voor de duurzame innovatiekracht van Nederland om daar geld mee te verdienen op de wereldmarkt. Ik ben het volledig met hem eens dat Nederland een vooraanstaande rol speelt op het gebied van duurzame innovaties. Onze kennisinstellingen en vooral mkb-bedrijven spelen daarbij een belangrijke rol. Alleen blijven we jammer genoeg vaak qua implementatie achter en worden onze koplopers op het wereldtoneel minder geloofwaardig omdat we in eigen land verzuimen het met succes te demonstreren. 

Ik vertrouw erop dat dat laatste, gezien de eensgezindheid van de estafettedeelnemers, niet lang meer zal duren. Een demonstratie daarvan was een ander hoogtepunt van de dag. Minister Schultz (Infrastructuur) maakte een ritje met een zelfsturende auto. Voor het eerst werd de auto op de openbare weg getest.

Ik durf te voorspellen dat onze minister niet zal worden herinnerd vanwege de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur, maar als degene die het tijdperk inluidde waarin wij vanaf 2025 geen auto's meer mogen besturen omdat dat gevaarlijk en energieverspillend is.