Nieuws/Binnenland
1032518
Binnenland

Zorgen bij VVD over verhuiskosten Utrecht

De VVD in Utrecht is bang dat de gemeente niet de goedkoopste verhuizer heeft ingehuurd om volgend jaar 3000 ambtenaren uit 15 kantoren te verhuizen naar het nieuwe Stadskantoor. Volgens de oppositiepartij is gekozen voor een bedrijf dat de hoeveelheid te verhuizen kantoormeubilair 50 keer hoger heeft geschat dan de laagste inschrijver. De fractie wil weten wat het college daarvan vindt, zo blijkt uit vragen die dinsdag zijn gesteld.

Het Stadskantoor is een 90 meter hoge toren, die op het Jaarbeursplein is gebouwd. Vrijwel alle publieksdiensten en het college van B en W verhuizen in 2014 naar deze nieuwbouw. De verhuizing is via een aanbesteding gegund aan de beste inschrijver, die ook de komende jaren alle verhuisklussen voor de gemeente mag uitvoeren. Hoeveel het uitgekozen bedrijf krijgt voor het karwei, is uit concurrentieoverwegingen geheimgehouden, maar de fracties hebben de documenten wel ingezien.

Volgens de VVD was afgesproken dat de 'economisch voordeligste inschrijving' zou winnen. Ambtenaren hebben een puntensysteem bedacht om elke aanbieding te beoordelen. De fractie stelt dat de berekening van de punten zo ingewikkeld is gemaakt dat het winnende bedrijf helemaal niet de goedkoopste hoeft te zijn. De partij wil bewijzen zien dat de winnaar wel de beste aanbieding deed. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de uiterste consequentie dat de gunning opnieuw moet worden gedaan.