Nieuws/Buitenland
1032520
Buitenland

30 jaar geëist tegen Amanda Knox

Voor de rechtbank in de Italiaanse stad Florence is dinsdag 30 jaar gevangenisstraf geëist tegen de Amerikaanse studente Amanda Knox. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Haar ex-vriend Raffaele Sollecito zou 26 jaar de cel in moeten. Beiden staan terecht voor de geruchtmakende moord op Knox' Britse huisgenote Meredith Kercher in 2007 in Perugia.

Knox en Sollecito werden in 2011 vrijgesproken maar het hoogste Italiaanse gerechtshof verwierp die uitspraak in maart. Knox ging na de vrijspraak terug naar de Verenigde Staten en is niet bij het proces in Florence aanwezig. „Ik ben al eens onschuldig opgesloten in Italië. Ik wil dat niet nog eens meemaken”, zei Knox daarover.

De 21-jarige studente Kercher werd doodgestoken tijdens een seksspel. Het slachtoffer was halfnaakt, had tientallen steekwonden en haar keel was doorgesneden.

Knox en haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden aanvankelijk tot 26 en 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 2011 sprak een hogere rechtbank hen in hoger beroep vrij. Ze hadden toen 4 jaar vastgezeten. De Ivoriaan Rudy Guede was de enige die is veroordeeld in de zaak. Hij kreeg in een apart proces in hoger beroep 16 jaar cel.