Nieuws
1032521
Nieuws

'In december nog krimp economie'

De Nederlandse economie krimpt in december met 1 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. Dat voorspelt De Stand van Nederland, de barometer voor de economie van Z24.nl, dinsdag.

De bijgestelde raming voor november komt positiever uit op min 0,8 procent. Eerder verwachtte de barometer nog een min van 1,6 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf eerder deze maand aan dat de economie met 0,1 procent groeide. Maar dat cijfer vergeleek het derde kwartaal met het tweede kwartaal van dit jaar. Jaar op jaar kromp de economie in het derde kwartaal met 0,6 procent, aldus de overheidsstatistici.

Pessimisme

,,Positief is dat burgers eindelijk hun pessimisme overwinnen'', aldus Z24. ,,Hun mening over de huizenprijzen, de arbeidsmarkt en de economie ziet er deze maand opeens een stuk positiever uit.'' Beleggers zijn ook positief gestemd. De AEX tikt weer bijna de 400 punten aan, het hoogste punt sinds augustus 2008.

De autoverkopen laten ook weer groei zien, na een jaar van alleen maar dalingen. Dat komt vooral door zakelijke rijders die tot aanschaf overgingen om nog dit jaar te profiteren van aflopende fiscale voordelen.

Ook positief blijven inkoopmanagers, met een index van 54,4 (een getal boven de 50 duidt op groei). De branchevereniging NEVI signaleert een sterke toename van orders uit buiten- én binnenland.