Nieuws/Buitenland
1032531
Buitenland

Schotse blauwdruk voor onafhankelijkheid

Als Schotland onafhankelijk wordt van Groot-Brittannië, houdt het de pond als betalingsmiddel en de koningin als staatshoofd. Het land wil lid blijven van de EU. Dat zei premier Alex Salmond dinsdag in Glasgow bij de presentatie van de lijvige, 670 pagina's tellende blauwdruk voor een onafhankelijk Schotland. Het land krijgt wel een eigen leger en zal zelf belasting heffen.

Schotland houdt op 18 september volgend jaar een referendum met de vraag of het land zich los moet maken van het Verenigd Koninkrijk. Het land is daar al 306 jaar onderdeel van. Salmond en zijn Schotse nationalistische partij SNP zijn groot voorstander van onafhankelijkheid. Salmond voorspelde dat er ook geen belastingverhoging nodig is om los te komen van Groot-Brittannië.

Er is lang uitgekeken naar de presentatie van de blauwdruk, het witboek genoemd, waarin talloze onderwerpen worden aangesneden. De Schotse regering streeft naar onafhankelijkheid in 2016, als het referendum groen licht geeft.

De SNP zit sinds 2007 in de Schotse regering en heeft sinds de verkiezingen in 2011 een absolute meerderheid. In 1999 kreeg het land meer eigen bevoegdheden over onder meer vervoer, gezondheidszorg, onderwijs en justitie. De Britse regering in Londen heeft de touwtjes in handen als het gaat om de economie, het leger, de buitenlandse politiek en sociale voorzieningen.

Mocht Schotland besluiten onafhankelijk te worden, dan is het land vanaf dat moment geen lid meer van de EU. Wil een zelfstandig Schotland in de EU blijven, dan zal het de toetredingsprocedure moeten doorlopen.

De Europese Commissie wil inhoudelijk geen commentaar geven op de Schotse plannen. Brussel beschouwt dit als een interne zaak van Groot-Brittannië en zijn mogelijke afvallige regio. Brussel kan eventueel wel de wettelijke gevolgen van een verzelfstandiging op een rij zetten, als een EU-lidstaat een concreet plan aanlevert.