Nieuws/Buitenland
1032547
Buitenland

SPD houdt rekening met mislukken formatie

Er is 50 procent kans dat de vorming van een zogeheten grote coalitie in Duitsland mislukt. Dat denken althans SPD-toppolitici die dinsdagmiddag voor spoedoverleg bijeenkwamen. De onderhandelingen met de CDU/CSU gaan dinsdagavond de beslissende ronde in. SPD-secretaris-generaal Andrea Nahles verwacht dat het een „lange nacht” wordt.

Veel sociaaldemocraten vrezen niet genoeg van hun programmapunten terug te zien in het beoogde regeerakkoord met de christendemocraten. In de linkervleugel gaan daarom steeds meer stemmen op tegen samenwerking met de fractie van bondskanselier Angela Merkel. Ook wordt er rekening mee gehouden dat de partijleden niet instemmen met de uitkomst van de onderhandelingen.

Tot de omstreden punten behoort onder meer de invoering van een minimumloon. De SPD vindt het onverteerbaar dat veel Duitsers fulltime werken en toch bij de sociale dienst moeten aankloppen voor aanvullende bijstand. De CDU/CSU vreest het verlies van banen als arbeid duurder wordt. Ook de dubbele nationaliteit voor migranten is een breekpunt, evenals de invoering van tolheffing op de Duitse snelwegen. De concepttekst waarover dinsdagavond gesproken wordt, omvat 173 pagina's. Ook wordt over de 'poppetjes' in het nieuwe kabinet gepraat. Waarnemers gaan ervan uit dat de SPD zes ministersposten krijgt, de CDU vijf en de CSU drie.