Nieuws
1032569
Nieuws

'Vervangingsvraag stuwt verkoop winterbanden'

De vraag naar winterbanden trekt het komende winterseizoen naar verwachting weer aan, na de stevige verkoopdaling van het afgelopen jaar. De groei wordt vooral gestuwd doordat het winterrubber dat in de topjaren 2010 en 2011 is verkocht, nu moet worden vervangen. Dat zei Edwin Brinksma, manager bij brancheorganisatie VACO, dinsdag.

„Wij verwachten deze winter een groei door een vervangingsvraag. Banden die een paar jaar geleden zijn geplaatst, zijn inmiddels versleten en moeten worden vervangen”, aldus Brinksma. Hij plaatst daarbij wel de kanttekening dat sommige automobilisten de bandenwissel mogelijk opnieuw zullen uitstellen, als gevolg van de belabberde economische situatie.

De verkoop beleefde in de winter van 2010/2011 een piek, nadat Duitsland de regelgeving voor het winterrubber had aangescherpt. In totaal vlogen er 1,7 miljoen winterbanden over de toonbank, ruim 40 procent meer vergeleken met de 1,2 miljoen stuks een jaar eerder. In 2011/2012 viel de verkoop iets terug tot 1,6 miljoen stuks. Vorig jaar daalde de verkoop verder tot 1,2 miljoen banden.

In tegenstelling tot in Nederland zijn winterbanden in landen als Duitsland en Oostenrijk wettelijk verplicht. De regelgeving wordt daar streng gehandhaafd met hoge boetes die kunnen oplopen tot 5000 euro. Hoewel het kwik in Nederland over het algemeen lang niet zo ver daalt als bij onze oosterburen, worden winterbanden bij minder dan 7 graden wel aanbevolen.