Nieuws/Binnenland
1032575
Binnenland

Israël: oud en nieuw

De lange religieuze geschiedenis kenmerkt Israël als een land vol historie. Maar tegelijkertijd tref je in steden als Tel Aviv en zelfs het historische Jeruzalem alle moderne gemakken van de huidige tijd. Onze verslaggever reisde in vogelvlucht door deze twee steden.

Het is net alsof je in een willekeurige stad in West-Europa loopt. Je voelt je direct thuis in Tel Aviv. Natuurlijk, de bewoners spreken Hebreeuws en het is er einde najaar nog altijd boven de dertig graden, maar de metropool aan de Middellandse Zeekust ademt moderniteit.

Tel Aviv biedt toeristen veel mogelijkheden. Een strandvakantie aan de lange kustlijn met zijn 22 kilometer lange promenade is een optie, maar ook voor de nodige cultuur en historie zit je er goed. Zoals in Jaffa, tegenwoordig een stadsdistrict van Tel Aviv, maar tevens een van de oudste steden ter wereld. Jaffa is een schilderachtig voorstadje, oogt inderdaad oud, maar ook hier rukt de moderne tijd op. Strakke panden in overvloed, ,,en daar zijn de inwoners begrijpelijkerwijs niet blij mee", zegt onze gids: ,,Maar vooruitgang houd je niet tegen", gooit hij er als dooddoener tegenaan.

 

 

Galerieën

Urenlang kan Uri, die ons begeleidt op ons korte bezoek aan het land, praten over de geschiedenis van deze stad. Zoals over de ooit zo belangrijke haven van Jaffa, die tegenwoordig meer dienstdoet als verzamelplaats van kunst. Tal van ateliers en werkplaatsen vonden een plek in de oude scheepsloodsen. Later blijkt dat de kunstenaars zich niet alleen hier hebben verzameld, maar zich over heel Jaffa hebben verspreid. Lopend door het doolhofachtige trappen- en steegjesstelsel van deze oude stadskern kom je telkens weer galerieën tegen.

Van het oude Jaffa naar het centrum van Tel Aviv is slechts een korte wandeling. En hoe verder je Tel Aviv in gaat, hoe meer je erachter komt hoe bruisend de stad is. Het leeft op straat, niet alleen overdag, maar ook 's nachts. Volgens de bewoners slaapt de stad nooit. Elke avond kun je in de vele clubs en kroegen terecht. En de variëteit is groot, er is voor ieder wat wils. Dat bewijst Doron, een lokale gids die het nachtleven van Tel Aviv op z'n duimpje kent. Van donkere rocktempels tot een koosjere club, Doron leidt ons in noodtempo langs de meeste uiteenlopende uitgaansgelegenheden. En iedereen is even vriendelijk. Merken ze dat je geen Hebreeuws spreekt, dan schakelen ze eenvoudig over naar Engels en knopen een gesprek met je aan.

 

 

Designbruggen

Tel Aviv met z'n hoge wat gedateerde toeristenflats aan de zandstranden laten we achter ons. Tijd voor cultuur en historie. Maar ook in de oeroude hoofdstad komt de moderne wereld je tegemoet. Grote blinkende hotels, designbruggen en strakke winkelcentra staan in groot contrast met het eeuwenoude stadscentrum, dat je absoluut eens bezocht moet hebben. Binnen de muren van de heilige stad bevindt zich een schat aan veelal religieuze historie, die niet alleen voor gelovigen de moeite waard is. De westmuur, dan wel de Klaagmuur, de Tempelberg, de Via Dolorosa en de Heilige Grafkerk zeggen je als niet-gelovige wellicht niet veel, maar de historie kruipt hier onder je huid. Je voelt de importantie van deze plekken en met een gids erbij kom je er alles over te weten.

Wij hebben het geluk dat Jeruzalem een van de belangrijkste hoofdstukken is van onze eigen wandelende encyclopedie. Over bijna elk gebouw heeft Uri wel een verhaal en over de vier bevolkingsgroepen binnen de muren kan hij dagenlang vertellen. De oude stad blijkt te zijn opgesplitst in vier delen; een joodse, een christelijke, een islamitische en een Armeense wijk. De vier wijken zijn totaal verschillend van elkaar, maar lopen vrijwel vloeiend in elkaar over. Het ene moment loop je nog langs de voor de Joden heilige westmuur op de Tempelberg, waar dagelijks duizenden gelovigen hun gebeden laten horen. Maar een straatje en een tunneltje verder zie je niets anders dan islamitische marktkooplui die je allerhande souvenirs proberen aan te smeren. ,,Vanaf nu sta je er alleen voor", zegt Uri. Al snel blijkt dat hij geen grapje maakt; je moet jezelf maar zien te redden bij de handtastelijke handelaars. De kooplui hebben zich strategisch verschanst langs de beroemde Via Dolorosa, de straat die je volgens de christelijke geschriften langs de route leidt die Jezus Christus moest afleggen met het kruis op zijn rug. De weg leidt naar de Heilige Grafkerk, die op de plek staat waar hij gekruisigd zou zijn...

 

 

Slopend

Vanaf de top van de Olijfberg, die je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad geeft, was het al duidelijk dat je een bezoek aan Jeruzalem beter kunt spreiden over een aantal dagen. Een dagje in deze mooie en inspirerende stad is overweldigend, maar slopend. De hitte en de droge lucht doen je verlangen naar verkoeling. Snel nemen we een dipje in de Dode Zee, met 420 meter onder zeeniveau de laagste plek op aarde. Het is een bijzondere ervaring; welke houding je ook aanneemt, door het extreem zoute water blijf je heerlijk dobberen. En zo konden we in alle rust terugkijken op een kort, maar bijzonder bezoek aan Israël dat meer is dan 'slechts' het heilige land...

Reiswijzer

De Reiskrant vloog met de Israëlische vliegmaatschappij El Al naar Tel Aviv. Houd vanwege veiligheidsmaatregelen rekening met extra tijd bij de douane, zowel op de heen- als terugreis.

In Israël betaal je met de shekel. Deze kun je op het vliegveld in Tel Aviv pinnen.

De temperatuur is het jaar rond aangenaam tot zeer warm in de zomer, maar houd er bij de kledingkeuze rekening mee dat een aantal religieuze gebouwen kledingvoorschriften hanteren.

Kijk voor meer informatie op www.goisrael.nl

Slapen

Veel grote hotelketens zijn in de loop der tijd, met een paar uitzonderingen, uit Israël vertrokken. Maar de laatste jaren is zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem de hotelbouw weer in opkomst. De Reiskrant sliep in Tel Aviv in Tamares West, een luxe all-suitehotel aan de noordzijde van de stad. In Jeruzalem verbleven we in het centraal gelegen Crown Plaza Hotel, op loopafstand van de bekende Mahane Yehuda, een markt vol fruit, groenten, kruiden en vis.

De witte stad

Door de opkomst van het nationaalsocialisme in de jaren dertig van de vorige eeuw vluchtten veel Duitse Joden naar Israël. Onder hen veel leden van de Bauhaus-school. Zij ontwikkelden de zogeheten 'witte stad' van Tel Aviv, een paar duizend gebouwen die in de Internationale Stijl zijn opgebouwd. Sommigen noemen dit centrum van de stad ook wel één groot openluchtmuseum. Sinds 2003 is de witte stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

 

Op een segway door de oude stad

De oude stad van Jeruzalem is een ervaring op zich. Maar voor sommigen zal de wandeling door het gebied niet meevallen, mede door de verschillende heuveltjes. Je kunt dan ook kiezen voor een segwaytour. Dit voertuig werkt geheel op je balans. Leun je voorover, dan ga je vooruit en vice versa. Het is eerst even wennen, maar na enkele minuten is de segway een ideale manier om oud-Jeruzalem te verkennen.

Eten en drinken

Zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem heb je de keuze uit een centimeters dikke gids van restaurantjes en cafetaria.

Dr. Shakshuka is een traditioneel oriëntaals restaurantje in Tel Aviv, met als specialiteit shakshuka, een gepocheerd ei in een kruidige tomatensaus.

Een wat moderner restaurant is de Social Club, dat tevens als bar fungeert.

In Jeruzalem aten we bij Focaccia Bar, een restaurant waar alles koosjer is.

 

Veilig

Als toerist hoef je je niet onveilig te voelen in Israël. Natuurlijk, er gebeurt wel het een en ander. ,,Wekelijks worden er raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook", geeft gids Uri als voorbeeld. Maar als toerist merk je daar weinig van, mede door alle veiligheidsmaatregelen. De enige aanwijzingen komen van de verhalen op straat. De inwoners zijn eraan gewend, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Zo vertelt Uri bijna achteloos over een zelfmoordterrorist die enkele jaren geleden het restaurant en tientallen mensen opblies waar we op dat moment langs liepen. En een taxichauffeur: ,,Weet je waarom je al enkele kilometers voor de luchthaven een controlepost hebt? Terroristen raken op deze manier in paniek, zetten de bom al op scherp, waardoor het vliegveld nooit meer bereikt zal worden."