Nieuws/Binnenland
1032576
Binnenland

Keeper Alphen 18 maanden geschorst

De KNVB heeft de doelman van AVV Alphen voor 18 maanden geschorst omdat hij een grensrechter met de dood zou hebben bedreigd. Dat liet de voetbalbond dinsdag weten. De keeper ging uit zijn dak na twee beslissingen van de clubgrensrechter van Gouda. Die keurde twee doelpunten van Alphen af wegens buitenspel.

Op 27 oktober zou de doelman tegen de clubscheidsrechter van Gouda hebben gezegd dat hij zijn strot doormidden zou snijden als hij die vlag nog een keer omhoog stak. Alphentrainer Borsi van Es zegt dat de grensrechter overdrijft.

Van de 18 maanden schorsing zijn 6 maanden voorwaardelijk. De sluitpost gaat niet in beroep tegen de straf.

Na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, bijna een jaar geleden, let de KNVB strenger op geweld in het amateurvoetbal. In augustus is het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit' ingevoerd. Het actieplan bevat tien maatregelen die sportiviteit en respect moeten bevorderen en agressie en geweld op en rond het voetbalveld dienen tegen te gaan.

De acht nieuwe maatregelen zijn onder meer het invoeren van een tijdstraf, de invoering van het spelregelbewijs jeugdspelers, het inzetten van extra waarnemers en actie tegen clubs die zich structureel misdragen.