Nieuws/Binnenland
1032586
Binnenland

Bisschoppen: zorgen over katholieke kerk

De situatie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland is zorgelijk. De grote volkskerk wordt een 'keuzekerk', waarin elke gelovige haalt wat hem goed uitkomt. Mensen komen vooral nog in de kerk voor rouwen, trouwen en dopen.

Dat schrijven de Nederlandse bisschoppen in het rapport, dat ze volgende week aanbieden tijdens hun eerste bezoek aan paus Franciscus in Rome. Het zogenoemde Ad Limina-rapport schetst de toestand van de Nederlandse Kerkprovincie.

Nederland telt nog iets meer dan 4 miljoen katholieken. Van hen gaat nog maar 5,6 procent regelmatig naar de kerk, zo hebben de bisschoppen laten uitrekenen. In september 2013 waren er 67 priesterstudenten en 150 academische theologiestudenten. Veel parochies moeten fuseren en kerkgebouwen worden afgestoten. Dat geeft onrust en pijn, stellen de bisschoppen.

Tegelijkertijd zien de kerkbestuurders dat de belangstelling voor „stilte en bezinning in kloosters en abdijen” toeneemt, net als de deelname aan bedevaarten. „Er komen 'small church communities' tot ontwikkeling. Onder jongeren neemt de openheid toe voor geestelijk leven en bovennatuurlijke werkelijkheden.”

Omdat de bisschoppen vooral de katholieke jongeren vast willen houden, studeren ze op de mogelijkheden van internet. Ze willen via internet ook tv en radio gaan verzorgen als omroep RKK in 2016 geen geld en geen zendtijd meer krijgt. De KRO zou dan voor de wekelijkse uitzending van een eucharistieviering op zondag gaan zorgen. De bisschoppen noemen het muziekevenement The Passion „een missionaire kans”.