Nieuws/Binnenland
1032596
Binnenland

Koningin opent Máxima-kazerne marechaussee

Koningin Máxima heeft dinsdag de naar haar vernoemde kazerne van de Koninklijke Marechaussee in Badhoevedorp geopend. Met een druk op de knop onthulde ze buiten een kleurrijk kunstwerk. Het nieuwe onderkomen biedt plek aan stafpersoneel, 1800 marechaussees en de betrokken brigades van Schiphol en omgeving.

Het pand huisvest naast kantoren, vergaderruimtes en een bedrijfsrestaurant ook een school voor interne opleidingen, 340 slaapvertrekken, schietbanen en sportfaciliteiten. Daarnaast zitten de meldkamer van de Marechaussee Schiphol en het cameratoezicht in de Koningin Máximakazerne. Hiermee zijn bijna alle diensten vanaf 11 locaties onder een dak gebracht. Alleen de grensbewaking en vreemdelingenzaken bevinden zich nog op de luchthaven.

Commandant van het marechausseedistrict Schiphol, brigade-generaal Harry van den Brink, sprak van een „mijlpaal in de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee”. De laatste decennia is er volgens hem veel veranderd en kreeg de marechaussee op de luchthaven steeds meer taken. „We groeiden steeds meer uit ons jasje.” De kazerne is nog niet helemaal klaar. Volgens Van den Brink wordt nog gebouwd aan de school, sportvoorzieningen en schietbaan.

De commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, noemde het een eer dat de „indrukwekkende” kazerne naar Máxima mocht worden vernoemd. „Nergens zitten zo veel marechaussees als hier. Als het straks helemaal af is, is het als met een nieuwe pet. Het duurt even voordat hij als gegoten zit.”

Volgens een medewerker van de kazernecommando had het gebouw er eigenlijk in 2004 al moeten staan, maar mede door de hoge staalprijzen liep de bouw vertraging op. De kazerne, een ontwerp van de Israëlische architect Zvi Hecker, heeft 140 miljoen euro gekost. Het pand bestaat uit veel beton voor een „robuuste, stoere uitstraling”. Vanuit de lucht geven gebroken glasdeeltjes op het dak een bijzondere schittering bij zonlicht.