Nieuws/Binnenland
1032606
Binnenland

Baby te vroeg, vaccin te laat

Te vroeg en te licht geboren zuigelingen krijgen hun eerste DKTP-prik niet altijd op tijd, met name in sterk verstedelijkte gebieden loopt de vaccinatie nogal eens vertraging op.

Dit meldt een onderzoeksgroep van het RIVM onder aanvoering van Petra Woestenberg en Hester de Melker. Wanneer het vaccinatieprogramma via het ziekenhuis verloopt, is de kans op vertraging bij te lichte kinderen kleiner maar bij te vroeg geboren kinderen juist groter, zo constateren zij verder.

Licht

Hoewel de vaccinatiegraad tussen 2006 en 2010 steeg, bleven de cijfers achter voor kinderen die te licht voor de zwangerschapsduur waren en voor prematuren. Van de extreem prematuren werd 66% tijdig ingeënt, van de prematuren 76% en van de op tijd geboren kinderen 82%. Vergelijkbare cijfers golden voor kinderen met een laag geboortegewicht. Ook regio en etnische afkomst droegen bij aan de variabiliteit, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Volgens de richtlijnen moeten alle kinderen met 2 maanden (tussen week 6 en week 9) worden gevaccineerd tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP); dat haalde 18% van de op tijd en op gewicht geboren kinderen dus niet. Vertraging bij de inenting geeft zuigelingen een hogere kans op besmetting, waarschuwen de onderzoekers.