Nieuws/Binnenland
1032613
Binnenland

Effect vaccinatie sneller in kaart

Organisaties die zich bezighouden met de effecten van vaccinaties hebben de handen ineengeslagen. Samen willen zij een Europese methode en structuur ontwikkelen waarmee effecten van vaccinaties binnen korte tijd in kaart kunnen worden gebracht.

Met een dergelijke methode kunnen toezichthouders en publieke gezondheidsorganisaties snel onderbouwde beslissingen nemen over vaccinatiestrategieën. Zou houdt het publiek haar vertrouwen in vaccinaties, met name op momenten dat de veiligheid van een vaccin ter discussie staat.

Test

Vaccins worden grondig getest voordat ze wettelijk worden goedgekeurd. Na goedkeuring zijn de activiteiten om inzicht te krijgen in de vaccinatiegraad, de gunstige effecten en de risico's van de vaccins echter nog niet helemaal optimaal. Doel van het nieuwe project, genaamd 'ADVANCE' (Accelerated development of vaccine benefit-risk collaboration in Europe) is het evalueren, ontwikkelen en testen van methodes, databronnen en procedures om te komen tot een efficiënt en duurzaam Europees model. Hiermee zouden dan binnen korte tijd betrouwbare en kwantitatieve gegevens beschikbaar zijn om zowel de gunstige effecten als de risico's van vaccinaties te beoordelen. ADVANCE wordt onder andere gecoördineerd door prof.dr. Miriam Sturkenboom van het Erasmus MC in Rotterdam.

Michel Goldman, Executive Director van het ondersteunende Innovative Medicines Initiative (IMI): "Hiermee kunnen we het publieke vertrouwen in vaccinatie behouden als een succesvol en effectief middel van de gezondheidszorg om infectieziekten te bestrijden."