Nieuws/Binnenland
1032617
Binnenland

De Grote Muur in gevaar

De Chinese Muur slaagt er al meer dan 2200 jaar in weer en wind te weerstaan en horden toeristen. Toch is de Muur nu in gevaar. Niet door de toeristen, maar door lokale boeren, die het icoon stukje bij beetje afbreken.

Li Lin van de China Great Wall Society luidt de noodklok in de Britse Daily Mail. Ze laat weten dat bijna twee derde van de Muur beschadigd of zelfs vernietigd is. Boeren gebruiken het materiaal van de Grote Muur om hun eigen wegen en huisjes te bouwen en zelfs om hun sla te bemesten. De Chinese Muur is gemaakt van steen, baksteen, hout en andere materialen. Ook zijn er stukken slachtoffer geworden van vandalisme.

Delen van de Muur in de buurt van Peking en andere toeristische centra zijn goed bewaard gebleven en zelfs gerenoveerd. Op het arme platteland geldt echter een ander verhaal. In 2006 werden regels opgesteld om de Grote Muur te beschermen maar die gelden niet voor het bouwwerk in het geheel.

,,We hebben geprobeerd dorpelingen te stoppen met het vernietigen van de Grote Muur, maar de delen op het platteland vallen niet onder het beschermingsgebied", laat Chen Jun van het Longxi County Museum weten op CCTV.com. ,,Onze handen zijn gebonden."