Nieuws
1032628
Nieuws

Veilig bankieren begint bij jezelf

Digitale inbrekers hebben het steeds vaker gemunt op uw bankrekening en proberen via slimme trucs de gegevens van uw internetbankrekening te achterhalen. Nu zijn er vijf regels om dit te voorkomen.

De Vijf regels moeten bankklanten in acht nemen, willen zij nog geld terugkrijgen nadat internetcriminelen hun rekening hebben geplunderd.

De regels, die samen met de Consumentenbond zijn opgesteld, moeten gesteggel met klanten voorkomen over het wel of niet vergoeden van de schade na een digitale inbraak.

Tot nu toe hanteerden alle banken hun eigen veiligheidseisen, waardoor de klanten bij de ene bank wel en bij de andere bank niet werden gecompenseerd. „Er moet minder onduidelijkheid zijn over wie er aansprakelijk is voor de schade”, zegt hoofd betalingsverkeer bij de Nederlandse Vereniging van Banken, Gijs Boudewijn. „Daarnaast blijven de banken ruimte hebben om schade te vergoeden uit coulance.” Nu hebben de banken in overleg met de Consumentenbond hun onderlinge verschillen geschrapt, zodat voor alle bankklanten dezelfde regels gelden.

De wirwar aan regels was de consumentenwaakhond al tijden een doorn in het oog. NalatigheidVolgens Boudewijn maken de vijf regels snel duidelijk of een klant die de dupe is van fraude met internetbankieren grove nalatigheid kan worden verweten.

Dit zijn de 5 regels:

De beveiligingscode van de bankpas mag niet zijn uitgelekt.

De bankpas mag nooit door iemand anders zijn gebruikt

Apparatuur die voor bankzaken wordt gebruikt (meestal een pc) moet zijn voorzien van actuele beveiligingssoftware.

Klant kunnen aantonen dat hij bankafschriften geregeld controleert.

Klant moet incidenten direct melden.

De Nederlandse Vereniging van Banken zegt zich ervan bewust te zijn dat niemand, en zeker de gemiddelde consument niet, zich 100 procent tegen internetcriminelen en phishing (klik hier voor voorbeelden) kan beveiligen. „Daar houden we dus ook echt wel rekening mee”, aldus Gijs Boudewijn. „Wat we verwachten is dat mensen die internetbankieren werken met een besturingssysteem dat normaal worden onderhouden en waar een virusscanner op zit. Ook is het natuurlijk zo dat een claim van een bejaarde dame anders zal worden beoordeeld op dat punt dat van een 20-jarige it-student.”Daarnaast hebben de banken verouderde voorschriften geschrapt, zoals het verbod om op onbeveiligde netwerken te internetbankieren.