Nieuws
1032666
Nieuws

Start-ups schieten uit de grond

Israël beloofde land voor techbedrijven

Met de overname van technologiebedrijf PrimeSense door Apple, voor naar verluidt $360 miljoen, heeft Israël zich weer op de kaart gezet als ’start-up nation’. In juni nam Google al de maker van navigatiesoftware Waze over voor ruim $1 miljard. De zoekgigant Google deed al eerder twee overnames in Israël, terwijl ook andere grote hightechbedrijven steeds vaker komen ’winkelen’ in het heilige land, dat gezegend is met een innovatieve ondernemingsgeest.

Israël kent de hoogste concentratie start-ups ter wereld en heeft meer noteringen aan de Nasdaq dan Europa, China en India bij elkaar. Duizenden Israëli’s lopen rond met een idee voor een nieuwe app die de wereld op zijn kop moet zetten. Het land van de stokoude Thora en Klaagmuur denkt vandaag de dag vooral in hypermoderne bits en firewalls. De Israëli’s zijn het actiefst op Facebook, terwijl zij ook de wereldwijde lijst in smartphonegebruik aanvoeren.

PrimeSense werkte met Microsoft samen aan de ontwikkeling van de zogeheten Kinect-bewegingscamera voor de Xbox 360-spelcomputer. Het apparaat kan de bewegingen van spelers detecteren en deze omzetten in spelcommando’s. Voor de opvolger van de Kinect, voor de nieuwe Xbox One, heeft Microsoft de ontwikkeling helemaal zelf afgerond.