Nieuws
1032669
Nieuws

Dekker ontbeert visie over online nieuws

De toekomst van nieuws op internet is voor staatssecretaris Dekker (Media) een lege bladzijde. „Ik zie nu nog geen problemen, dus hoef ik ook geen maatregelen te nemen”, was het enige wat hij gisteren uit kon brengen toen hij door D66 en zijn eigen VVD werd bevraagd over marktverstoring op het web.

„Wat is het verschil tussen de nieuwssite van de NOS en een krant, behalve het papier?” vroeg VVD’er Huizing aan Dekker. Die kon zo gauw geen antwoord bedenken. Toch krijgt de NOS jaarlijks miljoenen euro’s subsidie voor de nieuwsvoorziening en een krant niet. Dekker weigert bovendien de regels aan te scherpen voor de Ster om op internet reclame te maken, zoals D66 wil.

Toen de radio en de televisie opkwamen, nam de overheid hier de regie omdat de ruimte om uit te zenden beperkt is. Op internet is het tegenovergestelde het geval. Toch wil Dekker vooralsnog de omroepen ruim baan geven om op internet geld te verdienen. Dat commerciële aanbieders zo advertenties mislopen, vindt hij niet erg.

„Ik zie het probleem niet. Het gaat maar om heel kleine bedragen.” Maar binnen tien jaar wordt internet het dominante medium, antwoordde D66’er Verhoeven. „Hoe we er in de toekomst bij zitten, moeten we dan maar zien”, was het enige antwoord dat Dekker kon verzinnen.

De liberaal zit in een spagaat, omdat het kabinet heeft beloofd dat de omroepen hun inkomsten mogen verhogen. Zijn VVD vindt wel dat op internet de markt de ruimte moet krijgen. Commerciële media als kranten zijn veel inkomsten kwijtgeraakt door de opkomst van internet.