Nieuws/Binnenland
1032670301
Binnenland

Kans om zaterdagavond noorderlicht te zien vanuit Nederland

Het noorderlicht bij Leningrad, Rusland.

Het noorderlicht bij Leningrad, Rusland.

DEN HAAG - Zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag is er een kans om het noorderlicht te zien in Nederland. Op donkere plekken, zoals de Waddeneilanden, is de kans het grootst om iets van het licht mee te krijgen, meldt Weeronline.

Het noorderlicht bij Leningrad, Rusland.

Het noorderlicht bij Leningrad, Rusland.

Het noorderlicht is normaal gesproken vooral te zien in Noord-Europa, op de Noordpool en in het noorden van Canada. Daar kleurt de lucht dan groen en paars. Als het verder weg te zien is, zoals in Nederland, dan zijn het volgens Weerplaza eerder rode tinten. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een zonnevlam. Dat zijn kleine elektrisch geladen deeltjes van de zon die in de aardse atmosfeer verbranden.

Het weer lijkt in Nederland niet helemaal mee te werken. Het klaart tegen het einde van de avond iets op, maar in grote delen van het land blijft het volgens het KNMI bewolkt en regenachtig.

Weeronline meldt dat de beste tijd om het licht te zien tussen 20.00 en 00.00 uur is. Met het blote oog kan het moeilijk te zien zijn, maar een camera die een foto neemt met een lange sluitertijd zou eventueel wel het licht kunnen opvangen.

Foto’s of beelden? Stuur ze naar onze WhatsApp-tiplijn 0613650952