Nieuws/Binnenland
1032685
Binnenland

Shop-in-a-box: goedkoop ondernemen op A-locaties

Hoe beperk je als startende ondernemer in de retail je operationele kosten? Er zijn steeds meer ondernemers die hun fantasie loslaten op het shop-in-a-box concept, waarbij de kosten laag zijn en de functionaliteit hoog is.

Veel internetwinkels willen zich graag aan hun klanten presenteren en hun webwinkel promoten. Voor deze winkels bieden steeds meer vastgoedbedrijven. zoals Orka Vastgoed, etalageruimte op toplocaties te huur aan op maandbasis. Deze etalages kunnen zowel van leegstaande winkels als van verhuurde winkels zijn.

Boek 'n Plank biedt schrijvers die een boek in eigen beheer hebben uitgegeven een podium in een winkel op de Vijzelgracht in het centrum van Amsterdam. Welke schrijver wil er nu niet dat er een stapeltje van zijn boeken in een winkel ligt?

Maurice Steenbergen borduurde verder op dit concept. Hij opende op 18 november de deuren van BOQZ in Eindhoven. Hierin staan vele miniwinkeltjes (boxen) waarin van alles wordt verkocht: sieraden, horloges, woonaccessoires, kledingaccessoires, wijn, zoetwaren, kleding, handwerk, cosmetica, elektronica en gadgets.

Elke box is van een zelfstandig ondernemer. “Ik wilde een oplossing bieden die kleine ondernemers verkoopruimte biedt. Omdat het meestal om impulsproducten gaat koos ik voor een A-locatie. Mijn uitgangspunt was dat starters niet vast moeten komen te zitten in een wurgcontract. Ondernemers kunnen op deze manier voor een schappelijk vast bedrag een miniwinkel huren", legt hij uit. "In Australië heb ik iets gezien wat lijkt op BOQZ en ik heb er een Nederlands sausje over gegooid. Mijn enige eis is dat de producten bijzonder moeten zijn en niet overal te koop zijn. Wij regelen alles voor de eigenaars van de miniwinkels: de verkoop, marketing, productbeveiliging, de voorraadrapportages, maandelijkse omzetrapportages en het voorraadbeheer."

Steenbergen is afkomstig uit de marketing. “Als marketing manager zag ik dat veel kleine ondernemers een mooie webwinkel lieten bouwen, maar dat er geen klanten kwamen. De verwachting was dat dit vanzelf zou gaan, maar het kost veel geld en tijd om bovenaan zoekmachines te komen staan. En adverteren is alleen leuk als je een diepe buidel hebt. Er is altijd wel iemand die meer betaalt voor een advertentie. Deze ondernemers hadden dus prachtige producten maar geen afzetkanaal.”

Steenbergen werkte de laatste jaren als marketing manager en commercieel manager in de telecom en retail. “Ook bij mij had de crisis toegeslagen. In plaats van thuis zitten besloot ik BOQZ op te zetten. We zijn nu pas een paar dagen open, maar we hebben heel veel media aandacht gekregen. Bij de opening waren twee cameraploegen aanwezig. Ik ben van plan om vestigingen te openen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Maastricht, Enschede, Arnhem en Groningen”, aldus de enthousiaste ondernemer.