Nieuws/Binnenland
1032705
Binnenland

Politiemensen ook privé bedreigd

Veel politiemensen hebben ook privé te maken met geweld vanwege hun werk bij de politie.

Dat blijkt uit een enquête die politievakbond ACP. Van alle ACP-leden heeft 87 procent te maken gehad met geweld tijdens het werk. Een op de drie agenten blijkt buiten werktijd slachtoffer te zijn geweest van arbeidsgerelateerd geweld. Van die 87 procent is ongeveer de helft van de mensen van mening dat de confrontatie met geweld invloed heeft op hun werk.

Het zorgt voor stress (48 procent), lichamelijke pijn (30 procent) en ook gaan politiemensen door het geweld met minder plezier naar hun werk (26 procent). Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie zegt in een reactie zich 'rot geschrokken' te zijn.

Hij laat weten een 'diepgravend' onderzoek in te stellen. „Ik wil heel precies weten waar en bij welke onderdelen dit speelt, hoe dit kan en welke maatregelen we moeten treffen.”

De agenten hebben te maken met bedreigingen, intimidatie of fysiek geweld bijvoorbeeld na een aanhouding. Dit zorgt voor persoonlijke problemen. 38 procent van de agenten ervaart druk op het gezinsleven of de relatie en 28 procent kampt met ernstige emotionele problemen.

65 procent van de deelnemers ziet geweld als onderdeel van hun werk. 67 procent geeft aan dat speciale trainingen ervoor zorgen dat politiemensen beter met geweld om kunnen gaan dan een gemiddelde Nederlander.

Het merendeel van de ACP-leden is van mening dat geweld tegen politie het belangrijkste onderwerp is waar de ACP zich mee bezig moet houden.