Nieuws/Buitenland
1032714925
Buitenland

Politie gebruikt traangas in straten Parijs

PARIJS - De Franse politie heeft donderdag in Parijs traangas gebruikt om betogers uiteen te jagen. Op foto’s was te zien hoe hoodies dragende actievoerders in het zwart gekleed tegenover de politie staan en er brandjes waren.

Eerder kwamen ook berichten over traangas uit Nantes en Lille.

In heel Frankrijk wordt in diverse sectoren gestaakt en zijn demonstranten tegen het beleid van president Emmanuel Macron. Er wordt vooral gestaakt tegen de hervorming van het pensioenstelsel. Naar schatting zijn er in bijna zeventig plaatsen in Frankrijk, Parijs niet meegerekend, een half miljoen mensen op de been. De opkomst in de hoofdstad was volgens de autoriteiten 200.000 betogers.

Er zijn in Parijs circa zestig mensen gearresteerd. Premier Edouard Philippe bedankte de vakbonden en actiegroepen dat in de meeste plaatsen de betogingen goed zijn verlopen en goed georganiseerd bleken.

De stakingen hebben vooral het openbaar vervoer en het onderwijs getroffen. Ongeveer 55 procent van het personeel van de staatspoorwegen (SNCF) legde het werk neer. Het openbaar vervoer blijft in Parijs tot maandag onder de stakingen lijden. De luchtvaartmaatschappij Air France schrapt ook vrijdag nog vluchten, voornamelijk binnenlandse.