Nieuws/Binnenland
1033015
Binnenland

Mascotte Go Ahead Eagles ondergedoken

De mascotte van de Deventer voetbalclub Go Ahead Eagles is tijdelijk ergens anders ondergebracht. Er gaan geruchten dat fans van aartsrivaal PEC Zwolle de witkopzeearend Harley zouden willen stelen, omdat Eagles-supporters vorige week een kampioensschaal van PEC zouden hebben weggehaald. Dat zei Gerrit Zandvoort van Valkerij Rijssen maandag. Bij de valkerij woont de vogel normaal gesproken.

Harley vliegt voor elke thuiswedstrijd van de Eagles over het veld van stadion De Adelaarshorst. Zandvoort heeft geen concrete aanwijzingen dat iemand de arend wil stelen, „maar je weet maar nooit. Er zal maar zo'n gek komen. Harley is een levend dier, het is verschrikkelijk als iemand een vogel wat zou aandoen. Het enige wat ik kan zeggen is: doe het niet.”

Zandvoort waarschuwt ook iedereen die de vogel zou willen stelen. „Het is gevaarlijker voor de dief dan voor de vogel. Als je hem pakt, dan grijpt hij je. Je lacht niet tussen zijn klauwen, hij heeft verschrikkelijk scherpe klauwen.” De politie houdt volgens de valkenier een oogje in het zeil.

Go Ahead en PEC spelen op 8 december de 'IJsselderby'. In mei 1987 werd die wedstrijd voor het laatst in de eredivisie gespeeld. Rond de wedstrijd willen de Deventer supporters de schaal teruggeven, zeiden ze vrijdag tegen RTV Oost. PEC kreeg de schaal omdat de club in 2012 kampioen werd in de eerste divisie.