Nieuws/Binnenland
1033407
Binnenland

'Karate Bob' vecht dreigende uitzetting aan

Slobodan Mitric, bekend als Karate Bob, probeert woensdag bij de rechter te voorkomen dat hij wordt uitgezet naar zijn vaderland Servië. Mitric is tot ongewenst vreemdeling verklaard en Nederland wil hem daarom uitzetten. De zaak dient woensdag bij de voorzieningenrechter in Den Haag.

De 65-jarige Mitric verblijft al circa 40 jaar in Nederland. Hij doodde in 1973 drie Serviërs die hem wilden liquideren. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 13 jaar. In 1986 bepaalde een rechter dat Nederland de voormalig geheim agent Mitric niet naar het toenmalig Joegoslavië mocht uitzetten, omdat hij daar vermoord zou kunnen worden. Nederland verklaarde hem wel tot ongewenst vreemdeling.

In 2006 werd vastgesteld dat Mitric Nederland alsnog moest verlaten. Een rechter bepaalde in 2010 in een kort geding dat hij pas kon worden uitgezet nadat was uitgezocht of er gevaar voor hem dreigde. Begin januari 2012 deelde toenmalig minister Gerd Leers (Asiel) Mitric mee dat uit een ambtsbericht bleek dat Mitric nauwelijks risico's loopt in Servië.

Maar volgens zijn advocaat Henri Sarolea heeft Mitric alle reden te vrezen voor zijn leven als hij wordt uitgezet. „Hij heeft een leven achter de rug, waarbij hij inmiddels lang geleden een ontzettend conflict heeft gekregen met de geheime dienst waar hij heeft gewerkt. Haat verjaard niet”, aldus Sarolea. Volgens Sarolea blijkt alleen dat Mitric niet strafrechtelijk zal worden vervolgd in Servië. „Wij zijn van mening dat de kans op een geheime executie er nog steeds is. Het ambtsbericht was niet meer dan een 10-regelig berichtje, waaruit blijkt dat Nederland vanwege de slechte verhouding nauwelijks contact heeft gehad met Servië.”

Het zou bergafwaarts gaan met Mitric. Als ongewenst vreemdeling heeft hij geen recht op allerlei voorzieningen. Zijn vrouw is overleden en ook zou hij last hebben van allerlei gezondheidsproblemen.