Nieuws/Buitenland
1033446517
Buitenland

In verregend Spa draait alles om Max

Fans in de regen voorafgaand aan de race op het circuit van Spa-Francorchamps.

Fans in de regen voorafgaand aan de race op het circuit van Spa-Francorchamps.

Spa-Francorchamps - Regen blijft de Formule 1 Grand Prix van België dwars zitten. Na twee overstromingen in juni en juli die het circuit van Spa-Francorchamps ernstig beschadigden, zorgen dit weekeinde zware buien in de Ardennen ervoor dat veel parkeerterreinen blank zijn komen te staan en dat de race tot nader order is uitgesteld. Tot ontsteltenis van de toeschouwers, die al uren op de tribunes – in het gunstigste geval onder een paraplu – zitten te blauwbekken.

Fans in de regen voorafgaand aan de race op het circuit van Spa-Francorchamps.

Fans in de regen voorafgaand aan de race op het circuit van Spa-Francorchamps.

De politie wees bezoekers er in alle vroegte op dat uitgeweken kon worden naar andere weilanden, op grotere afstand van het circuit. Daarvoor waren extra shuttlebusjes ingezet. Voor de 75.000 toeschouwers - van wie ongeveer de helft uit Nederland – begon toen het lange wachten op het moment dat Max Verstappen op pole aan de race begint.

Extra vervelend voor organisatie en racefans is dat de snelweg A25/E25 door de overstromingen – die destijds ook de toegangweg naar de paddocks vernielde en de tunnels van Ster en Blanchimont vol water deden lopen - gedeeltelijk moest worden afgesloten ter hoogte van Luik. Daardoor nam de druk op de snelweg A27/E42 toe, resulterend in extra files.

Vroeg naar circuit

Geadviseerd werd om al om zes uur naar het circuit te komen. Voor wie het geluk had over een vip-kaart te beschikken en met bussen werd aangevoerd, liep alles op rolletjes. Rond half acht kon je nog moeiteloos een parkeerterrein bereiken, vanwaar je – na QR-codecontrole – in een shuttlewagen naar de paddocks werd vervoerd. Onderweg werd razendsnel door een open raampje de lichaamstemperatuur gecontroleerd.

De enige file, waarmee je in de aanloop naar de Formule 1-race nog werd geconfronteerd, staat in de fanzone voor de Seven Decades, een ‘openluchtmuseum’ met Formule 1-auto’s uit een grijs verleden. Bij de fanshop van Max Verstappen was het voordat het steeds harder ging regenen aanzienlijk drukker dan bij het winkeltje van buurman Lewis Hamilton. Even verderop kon de leek weer een beetje warm worden in een stand waar je kunt proberen om het bandenwisselrecord van het Red Bull-team te verbeteren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Fenomeen Max

Ver daar vandaan liep de ‘Nederlandse’ tribune vol met drijfnatte landgenoten. De Verstappen-tribune staat met een oranje blokje speciaal aangegeven op de officiële plattegrond van de Formula 1 Belgian Grand Prix, ten teken dat veel tot van alles hier draait om fenomeen Max. Die fascinatie voor die ene jonge Limburger kan alleen volgend weekeinde in Zandvoort worden overtroffen. Voorlopig gaat het wachten op de held door.