Nieuws/Binnenland
1033522
Binnenland

Slob eist aanpassing bijstandsplan kabinet

Er mag geen sollicitatieplicht komen voor alleenstaande bijstandsmoeders. Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie zegt dat zaterdag in een interview met de Volkskrant. De maatregel duikt op in voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zalen voor aanpassing van de bijstandswet. „Als dat er niet uitgaat hebben ze een hele kwaaie aan ons”, zegt Slob. „Dat is weer de Haagse werkelijkheid: zeggen tegen zo'n jonge moeder die bijstand aanvraagt dat ze de eerste vier weken geen uitkering krijgt.”

De ChristenUnie sloot enkele weken terug samen met D66 en SGP een begrotingsakkoord met het kabinet. Dat was nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Senaat. Ze is dus aangewezen op steun van oppositiepartijen. Slob zal de resultaten zaterdag verdedigen tijden een congres van zijn partij in Ede.

Slob wil ook opheldering van het kabinet over de term 'participatiesamenleving' die in de troonrede werd gebruikt. „Dat sprak mij aan. Maar dat is abstract en niet gedefinieerd”, zegt Slob. VVD en PvdA leggen het begrip ieder op hun eigen manier uit. Volgend jaar wil Slob er een fractievoorzittersdebat over hebben. „Dit begrip moet duidelijk worden.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop