Nieuws/Binnenland
1033598
Binnenland

Timmermans blij met uitspraak Zeerechttribunaal

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is blij met de uitspraak van het Zeerechttribunaal in Hamburg dat de hele bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en het schip zelf onmiddellijk moeten worden vrijgelaten en Rusland moeten kunnen verlaten. Timmermans: „Dit is heel positief, en de kern van wat Nederland aan het Zeerechttribunaal gevraagd heeft.”

Timmermans, die op het moment samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek brengt aan Colombia, laat via zijn woordvoerder verder weten dat hij de uitspraak, inclusief het punt van de bankgarantie van 3,6 miljoen euro, nader gaat bestuderen.

Overigens is het nog onduidelijk of de bemanningsleden van de Arctic Sunrise Rusland mogen verlaten. Het Zeerechttribunaal vindt van wel, maar de Russische rechters die tot nog toe het merendeel van de gevangen al op borgtocht hebben vrijgelaten, vinden van niet. „We blijven in gesprek met Rusland om de kwestie tot een goed einde te brengen”, aldus Timmermans via zijn woordvoerder.