1033645
Binnenland

Vriendinnenboekjes voor volwassenen

De meeste mensen kennen ze nog van vroeger: vriendinnenboekjes. Boekjes die je meegaf aan een vriendin en waarin zij allerlei dingen over zichzelf en jullie vriendschap schreef. Als ze nog een pasfoto van zichzelf over had, dan plakte ze die er ook nog in. Boekjes die later ontzettend leuk zijn om weer terug te zien, hoe al die kinderen die je nu als volwassenen op Facebook tegenkomt toen waren.  

Omdat de boekjes nog altijd populair zijn bij de jeugd van tegenwoordig, besloten de zussen Jessica en Suzanne van der Lee er een andere draai aan te geven, speciaal voor volwassenen. Een vriendenboek is online in elkaar te zetten waarna deze echt gedrukt wordt en je cadeau kunt geven voor verschillende gelegenheden. Denk aan een vriendin die gaat trouwen, een collega die het bedrijf verlaat of een goede vriend die op wereldreis gaat.

Tot afgelopen augustus werkten de zussen nog beiden als grafisch vormgever, wel bij een andere werkgever. "We hebben de afgelopen anderhalf jaar naast onze baan ons bedrijf opgezet, tot we deze zomer de stap hebben genomen om ons fulltime hiermee bezig te houden", legt Jessica uit. "We zijn in maart vorig jaar begonnen en hebben tot juni van dit jaar bijna continu gewerkt, dus we moesten echt kiezen waar we voor zouden gaan."

Het idee voor het bedrijf van de zussen ontstond toen oma 75 werd, zes jaar geleden. "We hebben toen met de hele familie zo'n boek in elkaar gezet en we hebben altijd het idee gehad: hier moeten we nog iets mee gaan doen. Uiteindelijk hebben we later pas het idee uitgewerkt en inmiddels zijn we anderhalf jaar bezig."

Via de website kunnen mensen die een boekje willen bestellen zelf een gelegenheid en boekstijl kiezen. Zij kunnen zelf eigen vragen toevoegen en vrienden uitnodigen. Die krijgen per e-mail een uitnodiging naar hun persoonlijke pagina waar ze de vragen kunnen beantwoorden en foto's uploaden. Het boek wordt gedrukt en cadeau gegeven.

"Het loopt eigenlijk vanaf het begin al heel goed", vertelt Jessica. "Mensen vinden het een leuke en originele manier om iets voor een ander te maken. Wij horen achteraf vaak dat de ontvanger met een lach en een traan door het boekje heeft gebladerd. Dat is waar we het voor doen!"