Nieuws/Binnenland
10337
Binnenland

Veteranen protesteren tegen slechts deels oplossen AOW-gat

Medailles retour

Marineveteraan Peter Boon levert uit protest zijn medailles van diverse uitzendingen in.

Marineveteraan Peter Boon levert uit protest zijn medailles van diverse uitzendingen in.

Den Haag - Veteranen sturen massaal hun militaire onderscheidingen op naar Kamerleden van regeringspartijen VVD en PvdA. Daarmee protesteren ze tegen de ’halve oplossing’ die de coalitie heeft bedacht voor het ’AOW-gat’.

Marineveteraan Peter Boon levert uit protest zijn medailles van diverse uitzendingen in.

Marineveteraan Peter Boon levert uit protest zijn medailles van diverse uitzendingen in.

Nu al hebben zich meer dan negentig oud-militairen gemeld die hun Medaille voor IJver en Trouw opsturen naar de Tweede Kamer. Enkele van deze onderscheidingen, uitgereikt als beloning voor langdurige dienst, staan te koop op internet.

Het gebaar moet duidelijk maken dat de militairen zich in de steek gelaten voelen door de politiek. Die heeft in hun ogen nog altijd geen goede oplossing voor het AOW-gat, waarmee 17.500 oud-militairen en burgermedewerkers kampen. Defensiepersoneel moet verplicht vijf jaar eerder stoppen met werken. Tot hun 65e krijgen ze wachtgeld, maar sinds de AOW-leeftijd omhoog ging, missen ze over die jaren AOW. Dat scheelt veteranen opeens honderden euro’s in de maand.

Vorige week werd er op voorspraak van de VVD besloten de inkomensval voor oud-militairen te verzachten, maar volgens de militaire bonden is dat een ’halve oplossing’. Zij willen volledige compensatie.

„Het gaat om mensen die zich 35 jaar hebben ingezet voor volk en vaderland”, schets Jean Debie van militaire vakbond VBM. „Mensen voor wie gewone wetten rond arbeidsomstandigheden niet golden, die met gevaar voor eigen leven vijandelijk gebied in zijn gestuurd waarbij ze het leven konden laten en die nu gestraft worden met een financiële korting.”

Veteranen komen intussen niet alleen financieel in de knel. Oud-strijders die psychische of financiële bijstand nodig hebben, moeten ook meer geduld hebben voordat ze die krijgen. Het Veteraneninstituut, de belangrijkste organisatie voor nazorg, heeft wegens personeelstekort een wachtlijst moeten invoeren.

Daardoor kan het weken duren voordat iemand wordt geholpen bij het aanvragen van een uitkering of hulp bij het verzilveren van een schadevergoeding. Verzoeken om geestelijke hulp worden wel binnen drie dagen afgehandeld, maar de dienstverlening van hulpverleners wordt kariger. Zo gaan medewerkers van het Veteranenloket niet langer mee bij medische keuringen.

De veteranenorganisatie die door Defensie wordt gefinancierd, zit stevig met de maatregelen in haar maag. Volgens Nelleke Rienstra kan het instituut niet anders. Terwijl het aantal hulpverzoeken is toegenomen, van minder dan 1000 twee jaar terug naar bijna 1300 nu, bleef het aantal hulpverleners gelijk. Het Veteraneninstituut heeft dit meerdere keren aangekaart bij het ministerie van Defensie. Verzoeken om extra personeel werden steeds afgewezen.