Nieuws/Binnenland
10339
Binnenland

’Femke en Sam waren in vakantiestemming’

BERGEN OP ZOOM - De 16-jarige Femke Lucas en Sam Bruijs hebben zelf hun reis naar Spanje en Portugal te hebben gepland. Dagenlang waren ze vermist, maar er is geen sprake van een misdrijf, meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De meisjes uit Bergen op Zoom pakten zelf het vliegtuig, en dompelden hun families daarmee in angst.

Vorige week dinsdag pakten de meisjes het vliegtuig van Eindhoven naar Málaga, zonder bagage, telefoon op laptop. Dagenlang waren ze spoorloos, tot afgrijzen van hun families. Die zetten via Facebook een zoekactie op touw. De vaders van de meisjes vlogen zelfs naar Spanje om daar te flyeren.

Afgelopen zaterdag doken de Brabantse tieners op. Een hosteleigenaresse uit Albufeira kreeg ze te logeren en lichtte de autoriteiten in. De vriendinnen waren volgens haar verbaasd toen ze mee moesten met de agenten. Een 34-jarige Nederlandse Marokkaan werd aangehouden, omdat hij in het bijzijn was van de meisjes. Justitie verdacht hem van ‘het onttrekken aan het ouderlijk gezag’ van Femke en Sam.

Maar de man blijkt niets fout te hebben gedaan en is weer vrij. En hoewel het onderzoek nog loopt, wijst niets er volgens het OM op dat er ook maar iets strafbaars is gebeurd. Femke en Sam planden zelf hun reis, regelden de benodigde tickets en papieren en vertrokken. Hoe ze precies zijn gereisd is nog niet duidelijk, maar volgens de hosteleigenaresse uit Albufeira waren de meiden daar vrijdag aangekomen en waren ze in vakantiestemming.

De familie wil niet reageren op de conclusies van het OM.