1034024
Binnenland

Scholen gecontroleerd op sinterklaasliedjes

Scholen die dezer dagen een cd'tje opzetten met Sinterklaasliedjes kunnen maar beter zorgen dat netjes betaald is voor de muziek, want anders staat Buma/Stemra op de stoep. Dat ondervond het Trianova in Leeuwarden. De basisschool kreeg gisteren onverwachts bezoek van de auteursrechtenorganisatie die tot verbijstering van de directie de collectie sinterklaascd's wilde inspecteren.

,,De medewerker van de auteursrechtenorganisatie was op zoek naar sinterklaas-cd's", claimt de schooldirectie tegenover SpitsNieuws. ,,De Buma-medewerker heeft hierover een gesprek gehad met de directeur van Trianova en is onverrichter zake vertrokken."

Een woordvoerder van Buma/Stemra zegt tegen SpitsNieuws dat heeft het bezoek wel degelijk wat heeft opgeleverd. ,,De school had aangegeven per 1 januari 2013 geen gebruik meer te maken van muziek. Bij de controle bleek echter dat de school enkele licenties nodig had, omdat een band regelmatig optreedt. Die spelen dus ook muziek van artiesten die wij vertegenwoordigen en daar moet voor worden betaald." Het bedrag komt volgens de zegsman neer op ongeveer 79 euro. Voor muziekgebruik tijdens de les(programma’s) betaalt een school geen rechten. Dit valt onder de zogenaamde ‘onderwijs-exceptie’.

Het CDA heeft al Kamervragen gesteld. ,,Dit is een bizarre juridisering van de samenleving", aldus Kamerlid Oskam.