Nieuws/Binnenland
1034349699
Binnenland

’Situatie azc Ter Apel onhoudbaar’

TER APEL - Het Rode Kruis waarschuwt dat de asielstroom in Ter Apel uitloopt op een „onmenselijke en onhoudbare situatie”. Asielzoekers slapen in tenten en zouden van woensdagavond 22.00 uur tot donderdag 13.00 uur geen voedsel en water hebben gekregen. Ook ontbrak „overige nodige hulp”, aldus het Rode Kruis.

„Er zijn opstootjes uitgebroken op het terrein en er is gestolen uit de tenten. Het Rode Kruis heeft donderdag om 13.00 uur zelf gezorgd dat er voedsel en water kwam voor deze groep. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de hulporganisatie, maar het Rode Kruis wil niet dat mensen zo lang zonder voedsel en water zitten”, aldus het Rode Kruis.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, is in spoedoverleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel en Migratie) om te spreken over deze noodsituatie. Het Rode Kruis zal de tenten binnen enkele dagen weer weghalen, wordt ook gemeld.

Het COA heeft woensdagavond en donderdagochtend vroeg in totaal zo’n 180 asielzoekers naar crisisnoodopvanglocaties moeten brengen, omdat de capaciteit in Ter Apel opnieuw helemaal bezet was.

Ruim vijftig vluchtelingen zijn ondergebracht in Limburg. De rest is verdeeld over locaties in Stadskanaal en Groningen. Daarnaast sliepen 150 asielzoekers in tenten die het Rode Kruis op het terrein van het COA in Ter Apel heeft opgezet en dertig mensen brachten de nacht door op een stoel, aldus het COA. Dat gebeurde ook al eerder afgelopen week.

Video: Maandagavond plaatste het Rode Kruis al tien tenten, met plek voor veertig mensen. Uiteindelijk brachten twintig mensen er de nacht in door.

Het probleem blijft volgens het COA het gebrek aan doorstroming. De asielzoekerscentra zitten helemaal vol, omdat er voor statushouders te weinig andere woonruimte is. Crisisnoodopvanglocaties zijn soms maar kort beschikbaar. Als dergelijke locaties sluiten, komen de vluchtelingen die daar verblijven weer terug naar Ter Apel. De dagelijkse aanloop van nieuwe asielzoekers is niet veel hoger dan normaal, zegt het COA, maar er stromen onvoldoende mensen door naar plekken waar ze voor langere tijd kunnen verblijven.

Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, zei eerder dat „kinderen lagen te rillen van de kou. Dit is onacceptabel en wij willen niet dat er nog kinderen in de tenten slapen.”

Van Schaik benadrukte dat het Rode Kruis de tenten aanbiedt als noodoplossing. „Maar dit gaan wij niet voor lange tijd doen. Er moet nu heel snel een langetermijnoplossing komen. Zo kunnen we mensen niet opvangen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop