Nieuws/Buitenland
1034405
Buitenland

Situatië Sardinië blijft kritiek

Na het noodweer van maandag blijft de situatie op Sardinië kritiek. Tientallen rioolwaterzuiveringsinstallaties werken na de overstromingen niet meer, wat volgens het waterbedrijf tot een 'milieuramp' leidt. In veel gebieden is er noch elektriciteit noch telefoon, wat de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt, aldus de krant la Repubblica woensdag.

De ramp heeft aan zeker 16 mensen het leven gekost; een boer wordt nog vermist. Inmiddels is een discussie losgebarsten over de vraag of de burgerbescherming de eilandbewoners voldoende heeft gewaarschuwd. De burgemeester van Torpè klaagt dat slechts op een verhoogd risico is gewezen: „Dat bericht krijgen we 20 keer per jaar; niemand kon aan zo'n ramp denken.”

Het weer op Sardinië blijft slecht. Volgens meteorologen van het Nederlandse bureau Weeronline kan tot en met het weekend tijdens flinke onweersbuien meer dan 100 mm neerslag vallen, plaatselijk boven de 125 mm. De onweersbuien gaan gepaard met zware windstoten. Op Sardinië is vrijdag bovendien opnieuw kans op storm.