Nieuws
1034526
Nieuws

Apothekers krijgen veel meer korting op medicijnen

Apothekers krijgen veel hogere kortingen op medicijnen dan ze aan zorgverzekeraars doorgeven. Deze betalen hierdoor honderden miljoenen euro’s te veel uit aan de medicijnverstrekkers, waardoor de premies sneller stijgen.

Apothekers krijgen korting van de groothandels bij wie ze medicijnen afnemen. Deze inkomsten zijn al doorberekend in het tarief dat apothekers van zorgverzekeraars krijgen. Zo betalen zorgverzekeraars vijf procent minder dan de echte inkoopprijs. Hierdoor is het middel voor de verzekerde ook goedkoper.

Uit een lijst die in het bezit is van deze krant, blijkt dat apotheken echter veel meer korting van groothandels en leveranciers krijgen dan vijf procent.

Geen rek

Zo blijkt dat groothandels op merkgeneesmiddelen bijna negen procent korting geven. „Op merkloze middelen is dat 22 procent, terwijl apothekers telkens hebben laten weten dat hier echt geen rek meer in zat.” Apothekers die hun spullen uit het buitenland halen, zijn gemiddeld 17 procent goedkoper uit.

„Dat is heel wat meer dan de vijf procent die wordt doorberekend aan de zorgverzekeraars”, laat een marktkenner weten. Hij schat dat een gemiddelde apotheek jaarlijks 125.000 euro aan korting overhoudt en dat in eigen zak kan steken. „Nederland telt ongeveer 1900 apotheken. Al je die kortingen bij elkaar optelt, kom je uit op bijna 240 miljoen euro dat niet wordt ingeleverd bij de zorgverzekeraars.” Die zouden het geld kunnen gebruiken om de premies niet zo snel te doen laten stijgen.

Hij wijst nog op de hoeveelheid korting die apothekers ontvangen op hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal. Dat is bijna 50 procent. „Wie dus voor honderd euro inkoopt, hoeft maar de helft te betalen. Hoewel de verkoop van deze producten niet zo groot is en de apothekers daarvan ook een deel moeten inleveren, zegt het wel iets over de gekte van de prijzen en de ruimte in de markt die er nog is om kortingen te geven.”

Volgens de koepel van apothekers, KNMP, weten zorgverzekeraars „heel goed wat apothekers doen en hoeveel korting ze weten te bedingen. Verder ligt het bij de markt”, aldus een woordvoerster.