Nieuws/Buitenland
1035252206
Buitenland

Europees Parlement stemt voor snelle behandeling ’vaccinatiepaspoort’

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

BRUSSEL - Het Europees Parlement gaat een versnelde procedure toepassen voor het certificaat dat vrij reizen in de EU deze zomer mogelijk moet maken. Met 468 stemmen voor, 203 tegen en 16 onthoudingen stemde het parlement voor de urgentieprocedure.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De Europese Commissie heeft de 27 EU-landen vorige week voorgesteld een gratis ’coronacertificaat’, digitaal of op papier en voorzien van een QR-code, te ontwikkelen. Het certificaat, in de volksmond ook al bekend als vaccinatiepaspoort en coronapas, bewijst dat de drager tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antistoffen in het lichaam heeft. Een meerderheid van het parlement is voor het snel opzetten van een door de landen wederzijds erkend certificeringssysteem, waarbij de persoonsgegevens en medische data wel goed beschermd moeten zijn.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) hikt aan tegen de grote haast van het plan en stemde tegen het voorgestelde EU-vaccinatiepaspoort. „Volstrekt onduidelijk is wat de status van dit certificaat is op de lange termijn”, zegt hij. „Wat zijn de gevolgen voor degenen die niet ingeënt zijn, zoals gewetensbezwaarden? Gaan we voor hen actieve participatie aan de samenleving langdurig afhankelijk maken van testuitslagen? En wie betaalt die dan? Een nieuwe tweedeling dreigt.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo