1035282
Binnenland

Wie is wie in de Rotterdamse kunstroof?

De rechtszaak tegen de verdachten van de roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal gaat dinsdag verder in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Wie is wie?

Zes Roemenen worden verdacht, van wie een voortvluchtig is en één niet in voorarrest zit. Vier van hen hebben tijdens de zitting in oktober bekend en spijt betuigd. Alleen Olga Dogaru, die enkele gestolen doeken zou hebben verbrand in haar kachel, zegt dat ze onschuldig is. Een bekentenis trok ze later in.

Olga is de moeder van Radu Dogaru. Hij wordt samen met Adria Procop gezien als de twee hoofdverdachten in de spectaculaire diefstal. Procop is de enige die nog niet is opgepakt. De anderen zijn Eugen Darie, Mihai Alexandru Bitu en Petre Condrat. Condrat zit niet in voorarrest.

Dogaru, Procop, Darie en Bitu komt uit de dorpjes Macin en Carcaliu uit de provincie Tulcea. Allen werkten in het buitenland, met name in Nederland, België en Italië. De vier vrienden van weleer keerden met tussenpozen terug in het dorp van hun jeugd, waar ze bekend staan als 'interlopi', Roemeens voor gangsters. Ze handelen in gestolen horloges, sieraden en telefoons, maar zijn ook actief in de prostitutie en drugshandel.

Dogaru en Procop wordt de feitelijke inbraak en diefstal ten laste gelegd. Mihai Alexandru Bitu legde de doeken in de auto en zorgde voor het vervoer in Nederland. Maar hij stelt dat hij niet wist wat het precies was. Eugen Darie heeft toegegeven dat hij de doeken naar Roemenië vervoerde en er daar mee rondreed. Dogaru zou hem gezegd hebben dat de schilderijen vals waren. Petre Condrat, assistent van een zakenman en multimiljonair in Roemenië, moet een koper vinden voor de werken maar dat lukt niet.