1035283
Binnenland

Chronologie Kunstroof

De rechtszaak tegen de zes verdachten van de kunstroof uit de Rotterdamse Kunsthal vorig jaar gaat dinsdag verder. Een overzicht van de gebeurtenissen:

16 oktober 2012: Vroeg in de ochtend worden zeven schilderijen gestolen uit de Kunsthal. Het zijn werken van onder anderen Picasso en Matisse uit de vermaarde Triton Collectie.

22 januari 2013: Drie verdachte Roemenen worden opgepakt. De schilderijen zijn nog niet terecht.

24 januari: De Roemeense politie doet huiszoekingen. Een delegatie van Nederlandse politieagenten voor onderzoek naar Roemenië.

30 januari: Een van de verdachten, Radu Dogaru, bekent aan de leugendetector dat hij heeft geprobeerd de schilderijen te verkopen in Roemenië.

29 mei: Resten van een verbrand kunstwerk worden gevonden bij het huis van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru. Al eerder gaan geruchten dat enkele gestolen werken zijn verbrand. De dieven zouden dit hebben gedaan omdat het niet lukte de schilderijen te verkopen. Er zijn zes verdachten, van wie een voortvluchtig is.

8 augustus: Volgens het Roemeens Nationaal Historisch Museum zijn met zekerheid de werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse verbrand. Sporen wijzen mogelijk op een vierde verbrand kunstwerk, van Lucian Freud.

Het is niet duidelijk wat er met de twee werken van Claude Monet en een van Pablo Picasso is gebeurd. Volgens het museum is de kans bijzonder groot dat ze ook verbrand zijn. Maar omdat ze niet op doek maar op papier zijn gemaakt, verbranden ze compleet zonder sporen na te laten.

12 augustus: De Roemeense advocate Vasii zegt tegen het ANP dat alle gestolen doeken nog bestaan. Ze wil dat het 'klungelige' onderzoek naar de asresten in Nederland wordt overgedaan.

13 augustus: De rechtszaak in Boekarest wordt op verzoek van de advocaten meteen opgeschort, omdat belangrijke informatie over de benadeelden ontbreekt in het dossier.

14 augustus: Advocaat Catalin Dancu beweert dat de asresten naar Nederland gaan voor onderzoek. De advocaten willen ook dat de verdachten in Nederland worden berecht.

10 september: Uitstel van de tweede zitting in het proces, onder meer omdat de eigendomsrechten onduidelijk zijn.

22 oktober: Vier verdachten bekennen voor de rechter schuld, maar beweren dat ze niets van de waarde van de doeken afwisten. Alleen moeder Olga, die de doeken zou hebben verbrand, zegt dat ze onschuldig is en zwijgt verder. Een zesde is voortvluchtig. Vervolgonderzoek naar de asresten, in Nederland, is nog niet in gang gezet. Een advocaat kondigt een rechtszaak tegen de Kunsthal en de gemeente Rotterdam aan, omdat die hun zaken niet op orde hadden.

19 november: Proces gaat verder. De rechter wil de kwestie afronden vóór december.