Nieuws/Binnenland
1035646
Binnenland

Sint bedankt Zwarte Piet

Sinterklaas heeft zondagmorgen bij aankomst in Amsterdam nadrukkelijk zijn Zwarte Pieten bedankt. De goedheiligman sprak warme woorden van waardering over zijn trouwe helpers toen hij door burgemeester Eberhard van der Laan de sleutel van de stad kreeg overhandigd.

Ook de burgemeester was blij met de komst van de sint en zijn de laatste tijd zo zwaar bekritiseerde pieten. ,,We zijn zo blij dat u er bent. We konden niet ophouden er over te praten de afgelopen weken", zo verwees Van der Laan naar de ontstane commotie. Sinterklaas dankte de burgervader voor de sfeervolle ontvangst. ,,U bent zo druk geweest met mijn komst. We hebben zwaar weer gehad, maar ik en de pieten zijn heel blij hier te zijn.''

Sinterklaas heeft bij zijn intocht in Amsterdam zo'n 600 Zwarte Pieten meegenomen. Die dragen dit jaar geen gouden oorringen, omdat dat te gevoelig ligt.

Rond 13.20 uur komt de stoet bij de Dam aan. Daar hebben zich ook tegenstanders van Zwarte Piet verzameld. Zij vinden het een racistisch fenomeen.