Nieuws/Buitenland
1035734
Buitenland

Libië hoopt gasexport te kunnen hervatten

Libië heeft laten weten dat het hoopt snel de export van aardgas naar Italië te kunnen hervatten. Die lag stil omdat betogers de haveninstallaties van Mellitah, circa 75 kilometer ten westen van Tripoli, hadden bezet en stilgelegd. De Nationale Oliemaatschappij heeft zaterdag bericht dat de betogers het complex na twee weken hebben verlaten en het werk hopelijk zondag al kan worden hervat.

Libië is sinds de val van dictator Muammar Kaddafi (1942-2011) vrijwel een anarchie waar zwaar bewapende plaatselijke strijdgroepen de opbouw van een centraal gezag belemmeren. Vrijdag nog schoot een in de hoofdstad Tripoli neergestreken militie op burgers die betoogden tegen de aanwezigheid van de militie. Die komt oorspronkelijk uit Misurata, een stad bijna 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Bij de schietpartijen van vrijdag zijn volgens de laatste meldingen 43 doden en 460 gewonden gevallen.

De rust is niet teruggekeerd in Tripoli. Strijders uit Misurata hebben zich zaterdag volgens de nieuwszender al-Arabiya tegen Tajoura gekeerd, een plaats aan de oostrand van Tripoli.