Nieuws/Buitenland
1035736
Buitenland

'Hagia Sophia moet weer moskee worden'

Plaatsvervangend premier Bülent Arinç van Turkije wil dat de prominente Hagia Sophia in Istanbul weer in gebruik wordt genomen als moskee. Het complex werd in 1934 een museum. Het was toen gebruikelijk en aanvaardbaar om van oude moskeeën musea te maken, maar volgens Arinç is er nu sprake van een „ander Turkije”, meldde de Financial Times zaterdag.

In Turkije is een politiek debat gaande over religie. Premier Recep Tayyip Erdogan wil dat er een nieuwe religieuze generatie wordt opgevoed. Arinç zei eerder al blij te zijn met de religieuze herbestemming van twee andere moskeeën in Iznik en Trabzon.

De Hagia Sophia, ook wel Aya Sophia genoemd, werd in 537 geïnaugureerd als kathedraal in het toenmalige Byzantium, later Constantinopel en Istanbul. Na de herovering van het gebied door Sultan Mehmet II in 1453 werd het complex in gebruik genomen als moskee.

Het historische bouwwerk is een van de meest prominente gebouwen die nog stammen uit de christelijke tijd. Het is een drukbezochte toeristische bestemming en staat sinds 1985 op de Unesco Werelderfgoedlijst.