Nieuws/Binnenland
1035848
Binnenland

Kerk weert kerstliedjes

Kerstliedjes als 'Stille Nacht' en 'De herdertjes lagen bij nachte' horen volgens de Room-Katholieke kerk niet thuis in de mis. De liederen zijn daarom niet langer opgenomen in de liedboekjes.

Norbertijn Joost Jansen is directeur van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther, waar de liedboekjes worden uitgegeven. Hij zegt tegen de NOS dat het besluit op voorspraak van de Nederlandse bisschoppen is genomen.

Bisschoppen maken zich zorgen over de kwaliteit van de teksten die gebruikt worden tijdens diensten. Die zouden meer in het teken van de verering van God moeten staan. Jansen vindt de zorg van de bisschoppen te prijzen, maar aan de andere kant zegt hij dat er rigoreus te werk wordt gegaan door de liedjes te schrappen.

"Ik hoop dat het gezond verstand op een gegeven moment gaat overwinnen. Dat mensen gaan zeggen: ja, dit kan toch niet. Laten we daarin de soepelheid bewaren."

Volgens het bisdom Haarlem moet het besluit niet als een verbod worden opgevat. "Wij laten onze parochies vrij om de liederen wel te zingen", zegt algemeen secretaris en kanselier Eric Fennis. "Het zijn liederen die toch wel heel sterk bij Kerstmis horen."

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland bevestigt dat de liedjes niet meer op de lijst met goedgekeurde liederen voor de liturgie staan. "Maar dat betekent niet dat ze niet gezongen mogen worden," zegt bisschop Liesen van Breda tegen de NOS.

In andere landen, zoals Duitsland en de VS, zijn liederen als 'Stille Nacht' wel opgenomen in de liedboeken van de kerk.