Nieuws/Binnenland
1036064
Binnenland

PVV'er vlucht na bedreigingen

Bedreigingen maakten oud-beleidsmedewerker Tomas Kok (22) van de PVV-Statenfractie zo bang, dat hij gevlucht is uit Utrecht. Een groep mannen zou zich vorig jaar juni gewapend met messen bij het huis van de oud-Utrechter hebben verzameld. Een huisgenoot hoorde mannen uit de groep zeggen dat ze ’die PVV’er in stukjes wilden hakken’, stelt hij.

De oud-huisgenoot, die anoniem wil blijven vanwege zijn veiligheid, heeft doodsangsten uitgestaan. Meteen belde hij Kok om te zeggen dat hij niet naar huis toe moest komen. Kok was aan het hardlopen in de buurt.

De huisgenoot had zijn raam openstaan, waardoor hij alles kon horen wat er werd gezegd door de groep. De student hoorde ook dat er aan de deur van het huis werd geduwd en getrokken. „Eerst wilden ze hem opwachten. Daarna probeerden ze toch binnen te komen.”

Vol angst belde de huisgenoot 112. Volgens hem renden de mannen weg toen zij de politieauto aan zagen komen. „Ik ben zelf met de politieauto naar het treinstation gebracht om naar mijn ouderlijk huis te gaan, het was beter dat ik niet in huis bleef slapen.” De huisgenoot was zo aangedaan, dat hij na enkele maanden het huis heeft verlaten. Ook Kok durft uit angst niet meer in de buurt te komen. „Ik heb na de aanval een paar maanden ondergedoken gezeten in het buitenland. Nu zit ik in Leiden en ben daar duoraadslid voor Leefbaar Leiden. Ik treed hier weer naar buiten omdat ik denk dat de mannen me hier niet opzoeken.”

Erg genoeg

Er mag uiteindelijk niets gebeurd zijn, de huisgenoot en Kok zijn ervan overtuigd dat het heel anders was afgelopen als de oud-beleidsmedewerker wél thuis was geweest. Kok zegt dat hij nadien geen bedreigingen meer uit de Utrechtse hoek heeft gehad.

Het verhaal is bekend bij buurtgenoten en bij de Statenfractie. „Ik heb destijds de terrorismebestrijding ingeseind”, valt René Dercksen, fractievoorzitter PVV Provinciale Staten Utrecht, bij. „De politie heeft Tomas gezegd dat hij beter weg kon gaan uit Utrecht. Dit betekende het einde van zijn werk als beleidsmedewerker. Wij hebben hier genoegen mee genomen, want het ging om zijn veiligheid.”

De politie zegt dat zij heeft gedaan wat binnen haar macht lag. Er is aangifte gedaan door Kok, maar uit onderzoek is weinig bewijs gekomen, stelt ze. Sporen van braak bij de deur zijn er bijvoorbeeld niet. „Ik kan me voorstellen dat agenten hebben gezegd dat de man beter weg kon gaan, als hij zich in Utrecht onveilig voelde”, reageert politiewoordvoerster Ellen de Heer. „We hebben hem extra beveiliging aangeboden, als hij terug wilde komen. Daar heeft hij voor zover ik kan zien geen gebruik van gemaakt.”