Nieuws
1036409
Nieuws

Virtuele butler voor ouderen

Hij heet Alfred, hij moet nog een jaartje of drie groeien, maar de hoop van alle ouderen in Nederland is op deze ’bionische butler’ gevestigd. Het Nationaal Ouderenfonds uit Bunnik is bezig met het ontwikkelen van dit virtuele hulpje – roepnaam Alfred – die de zelfredzaamheid van ouderen moet vergroten.

Ook moet de butler ouderen uit hun sociaal isolement halen en ze stimuleren erop uit te gaan.

De spraakgestuurde hulp in huis stelt sociale activiteiten voor, houdt de gezondheid in de gaten via sensoren en zorgt ervoor dat ouderen fit blijven door speciaal uitgedachte spelletjes. „Ouderen kunnen sensoren op hun kleding plakken waardoor Alfred bijvoorbeeld de bloeddruk in de gaten houdt”, weet Elke van Wageningen van het ouderenfonds. „Ook kun je hem opdragen een taxi te bellen of vragen waar er een leuke activiteit wordt georganiseerd.”

Voorlopig zal Alfred overigens nog niet in seniorenwoningen te vinden zijn. De komende drie jaar bestaat voornamelijk uit het ontwikkelen en testen van de Personal Interactive Assistant for Indepedent Living and Active Ageing, zoals Alfred bij ’de burgerlijke stand voor robots’ staat ingeschreven.

Tablet

Ouderen die behoefte hebben aan de butler, dienen wel te beschikken over een tablet of een smartphone.

Alfred wordt tot leven gewekt in samenwerking met elf partners uit vijf landen.