Nieuws/Binnenland
1036495
Binnenland

Topvoetballer vrijgesproken van fraude

De Nigeriaanse stervoetballer Victor Agali die in december 2009 op Schiphol werd gearresteerd op verdenking van paspoortfraude is door de politierechter in Haarlem vrijgesproken.

De 34-jarige spits die uitkwam voor onder andere Olympique Marseille, Hansa Rostock en Schalke 04 en twaalf interlands speelde, werd op 27 december 2009 op Schiphol opgepakt toen hij met twee Nigeriaanse paspoorten op zak op doorreis was van Lagos naar Griekenland, waar hij destijds speelde voor eredivisionist Levadiakos. Volgens de Koninklijke Marechaussee was in één van zijn paspoorten een vervalst visum van Griekenland aangebracht en in het andere een valse personaliabladzijde.

Niet vals

De politierechter Haarlem bepaalde echter dat de paspoorten niet vals zijn. Dat de zaak nu bijna drie jaar later voor de rechter komt, heeft volgens zijn advocaat mr. Bob Kaarls te maken met het feit dat er lang gewacht moest worden op rechtshulpverzoeken uit Nigeria en Griekenland.

„Overigens is door mij reeds in januari 2010 een verklaring overgelegd van de Griekse ambassade waarin wordt bevestigd dat het aan cliënt afgegeven Schengenvisum rechtsgeldig was. Het Openbaar Ministerie nam daar echter geen genoegen mee en heeft rechtshulpverzoeken uitgezet. Uiteindelijk heeft de officier van justitie moeten erkennen dat niet is gebleken van enig vals paspoort en/of visum. De politierechter heeft besloten dat beide paspoorten dan ook terug moeten worden gegeven aan Agali.”

De voetballer, die momenteel weer in Nigeria woont en werkzaam is voor het Nigeriaans nationaal elftal, heeft ten onrechte in voorarrest gezeten van 27 december 2009 tot en met 6 januari 2010. Volgens Kaarls ziet de spits de uitspraak van de politierechter als eerherstel. Ook is hij blij dat hij zijn paspoorten weer terugkrijgt.