Nieuws/Binnenland
1036574
Binnenland

Koning wel onder de indruk van Sint Maarten

Koning Willem-Alexander leek gisteravond op Sint Maarten een heel andere toon aan te slaan over de toekomst van het eiland dan premier Mark Rutte eerder deed. De Koning sprak ronduit enthousiast over de toekomst voor Sint Maarten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Rutte bood de eilanden met hun bestuurlijke en financiële  problemen en corruptie afgelopen zomer nog aan om eruit te stappen.

,,Dit eiland heeft het beste potentieel dat je je kan voorstellen”, zei koning Willem-Alexander ter afsluiting van een vrolijke avond vol optredens in Carnival Village. Gejuich steeg op uit het publiek.

 ,,Het is niet lang geleden dat ik het eiland samen bezocht met mijn moeder, de toenmalige koningin Beatrix. We zagen het ongelofelijke werk dat hier al verricht is. En nu, twee jaar later zijn we zeer onder de indruk van alle verbeteringen die we weer hebben gezien. Het is heel goed om te zien was is gedaan en om niet altijd te benadrukken wat nog niet is gedaan.” Opnieuw werd de Koning onderbroken door de uitgelaten eilnders.

,,Ik ben zeker dat we met de mogelijkheden van het eiland, de hindernissen kunnen nemen en één sterk koninkrijk kunnen blijven, aan deze kant in de Cariben en aan de andere kant in Nederland. Wij zien ernaar uit om u te dienen in die hoedanigheid.”

Premier Rutte schetste de eilanden afgelopen zomer een ander perspectief. Nadat hij samen met een bedrijfmissie de eilanden had bezocht, meldde hij onomwonden in de pers dat hij graag samen met de eilanden , ook die met bestuurlijke problemen, zoveel mogelijk geld wil verdienen. Maar hij vertelde dat hij de eilandbestuurders ook voorhield dat hun toekomst wat hem betreft niet perse binnen het koninkrijk ligt: ,,Als u eruit wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat.”