Nieuws

'Te snel diagnose ADHD'

Het aantal recepten voor medicatie tegen ADHD is voor kinderen verdubbeld en voor volwassenen verviervoudigd. Onderzoekers zien hierin bewijzen dat de diagnose ADHD te vaak wordt gesteld.

Dit schrijven onderzoekers in het novembernummer van het British Medical Journal. Het aantal mensen dat de diagnose ADHD kreeg is in de Verenigde Staten gestegen van 6,9 procent in 1997 naar 9,5% in 2007. In Nederland is dit aantal in dezelfde periode verdubbeld. Ook in andere landen is een vergelijkbare toename geconstateerd.

Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak voor deze toename onder andere in de bredere definitie van ADHD en de angst voor onderdiagnoses.De meerderheid van de ADHD criteria is subjectief, stellen zij.

Zelfbeeld

Overdiagnoses kosten volgens de onderzoekers niet alleen veel geld, medicatie kan bij kinderen ook leiden tot bijwerkingen. Daarbij worden kinderen met het label ADHD wals luier en minder slim dan hun leeftijdgenoten geclassificeerd. Leraren en ouders zouden lagere onderwijsverwachtingen hebben wat weer kan leiden tot een laag zelfbeeld bij het kind.

De onderzoekers pleiten daarom voor een conservatieve diagnosestelling. Een stappenplan zou daarbij moeten helpen, met als doel onnodige diagnoses te voorkomen zonder daarmee het risico op onderdiagnose te vergroten.